Bekijk zeker eens onze Facebook pagina!

Maatregelen Coronavirus

Maatregelen Coronavirus

MAATREGELEN CORONAVIRUS Update 20/07 Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen van Covid-19, met een stijgend aantal besmettingen in België, kregen we van Sport Vlaanderen afgelopen vrijdag 17/07 aangepaste sportprotocollen. Wij pasten onze...

Lees meer

Label Jeugdvriendelijke Tennisclub

Label Jeugdvriendelijke Tennisclub

 T.C. TOBIAS behaalde het label ‘Jeugdvriendelijke Tennisclub 2020'! Aan de hand van de rapportering en de evaluatie via Elit hebben wij kunnen vaststellen dat jouw club aan de vooropgestelde voorwaarden voldoet...

Lees meer

Nieuwsbrief - lidgeld 2020

Beste Tobiasser Kijk je ook al uit naar het nieuwe tennisseizoen? Wij zijn in elk geval al volop bezig met de voorbereiding ervan. We doen er alles aan opdat je...

Lees meer

TC TOBIAS – ANKERCLUB AANGEPAST TENNIS

Tennis is een individuele sport die veel mensen aanspreekt, ook mensen met een beperking. Aangepast tennis (G-Tennis) volgt de traditionele tennisregels en hetzelfde niveau van vaardigheden, fitheid en strategie is vereist.

Het voornaamste verschil is dat de bal bij rolstoeltennis (R-Tennis) twee keer mag botsen, waarbij de eerste stuit binnen de terreinmarkeringen moet zijn.

R-tennis en VE-tennis:

Een rolstoeltennisser heeft een motorische beperking door permanent functieverlies ter hoogte van de onderste ledematen. Dit betekent dat de speler mobiliteitsproblemen ondervindt, zoals verlamming, amputatie of een andere spier-, zenuw of beenderaandoening. De minimale handicap wordt door specialisten vastgesteld.

Er zijn twee categorieën in tennis:

  • Spelers met beperkingen aan twee ledematen
  • Spelers met beperking aan drie of meerdere ledematen (‘quad’ categorie). In deze categorie wordt de racket meestal aan de hand getaped of wordt er getennist vanuit een elektronische rolstoel.

VE-Tennis is tennis voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij plezier en enthousiasme voorop staan. Het is goed voor de conditie en het verder ontwikkelen van motorische en sociale vaardigheden.

Op het Vlaamse niveau coördineert de Vlaamse Tennisvereniging (VTV) samen met Parantee vzw het aangepast tennis.

Een 100-tal sporters kunnen momenteel terecht in enkele van de VTV-tennisclubs waaronder TC Tobias. Deze clubs leveren bijzondere inspanningen om de sporters met een motorische (R-Tennis) en/of verstandelijke beperking (VE-Tennis) op te nemen in de clubwerking. Een voorwaarde om erkend te worden als aangepaste tennisclub zijn toegankelijkheid en de uitbouw van een actieve en geïntegreerde clubwerking.

Voor meer informatie kan u terecht op de sites www.vtv.be (clubsite) en www.vlg.be .